Korte Hoefstraat 1B

5046 DA Tilburg

+31 (0)13 536 29 22

+31 (0)6 137 92 651

E-mail

info@fysiotherapietilburg.nl

Etalagebenen

Looptraining bij etalagebenen

Voor patiënten met etalagebenen is lopen van nog grotere betekenis dan het al is voor gezonde mensen.
Het kan soms het verschil zijn tussen ‘patiënt zijn’ en ‘normaal functioneren’. Door veel en regelmatig te lopen wordt het herstellend vermogen geactiveerd.

U ervaart bij het lopen een pijnlijke verkramping in de kuit en/of bilspier. Door veel te lopen vragen de spieren steeds opnieuw om zuurstof. Kleinere slagaders (collateralen) nemen de functie van de grote slagader over. Zij ontwikkelen zich en laten steeds meer bloed door. De pijnvrije loopafstand wordt daardoor groter.

 

 

 

 

 

 

Voor de ontwikkeling van collateralen is het noodzakelijk regelmatig en veel te lopen. Het gaat dan niet om af en toe een stukje wandelen, maar om een echte ‘looptraining’. Deze training is gericht op het opvoeren van zowel de loopafstand als het looptempo. De wijze waarop dat gebeurt ligt vast in een individueel loopschema dat u minimaal drie maanden moet volhouden.

Niet iedereen kan aan een looptraining beginnen. Meestal gebeurt dit op verwijzing van een vaatchirurg.

In samenwerking met de afdeling vaatchirurgie van het ETZ  te Tilburg neemt onze praktijk deel aan het netwerk gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens (ook wel bekend onder de naam paod 2b of etalagebenen). Het netwerk bestaat uit fysiotherapeuten uit de regio Tilburg die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met etalagebenen.

Side Bar