Korte Hoefstraat 1B

5046 DA Tilburg

+31 (0)13 536 29 22

+31 (0)6 137 92 651

E-mail

info@fysiotherapietilburg.nl

Ganglion

Aandoeningen

Onze webwinkel, speciaal voor u

Braces-Bandages Tilburg

Gratis verzending vanaf € 105,-
    1. Kosten voor een verzending tot € 105,- zijn € 6,75 per bestelling.
    2. Producten kunt u na bestelling ook gratis afhalen in onze praktijk.
  • Alle prijzen zijn incl. BTW
  • Wij verzenden in Nederland en België via TNT-Post.

Ganglion

Wat is het?
Goedaardige zwelling die meestal aan de bovenkant van de pols ontstaat, soms aan de onderkant. Ook kan deze in kleinere vorm in de vingers voorkomen (buigpeesganglion en mucoide cyste). De zwelling bestaat uit een met gewrichtsvocht of peesschede-vocht gevulde holte. Deze ‘tumoren’ komen heel veel voor in de hand/pols en zijn volkomen onschuldig.
Klachten:
Meestal veroorzaakt een ganglion geen of nauwelijks klachten. Wanneer ze met activiteit of onderliggende slijtage van een gewricht samenhangen of wanneer ze onder het polskapsel gelegen zijn, kunnen ze pijnlijk zijn. Soms kunnen ze hinderlijk zijn bij het buigen van pols of vinger of het steunen op de pols.
Oorzaak:
Er kan een samenhang zijn met overmatig slappe banden in pols/hand, zogenaamde hyperlaxiteit en er is dan sprake van relatieve overbelasting. Ook kan onderliggende gewrichtslijtage een oorzaak zijn.
Meestal is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.
Behandeling:
Behandeling is niet nodig als er geen klachten zijn. Om onderliggende gewrichtslijtage uit te sluiten kan een röntgen foto worden gemaakt.
Wanneer er wel klachten zijn kan het ganglion leeggezogen worden en evt. geïnjecteerd met een bijnierschorshormoon. Het ganglion is dan niet meer zichtbaar, maar de kans dat het snel weer ontstaat is groot.
Evt. operatie waarbij het ganglion wordt verwijderd behoort dan tot de mogelijkheden.
Bij onderliggende slijtage van het gewricht kan fysiotherapie geïndiceerd zijn.