Korte Hoefstraat 1B

5046 DA Tilburg

+31 (0)13 536 29 22

+31 (0)6 137 92 651

E-mail

info@fysiotherapietilburg.nl

Jicht

Aandoeningen

Onze webwinkel, speciaal voor u

Braces-Bandages Tilburg

Gratis verzending vanaf € 105,-
    1. Kosten voor een verzending tot € 105,- zijn € 6,75 per bestelling.
    2. Producten kunt u na bestelling ook gratis afhalen in onze praktijk.
  • Alle prijzen zijn incl. BTW
  • Wij verzenden in Nederland en België via TNT-Post.

Jicht

Botten van de voet. Jicht is een gewrichtsontsteking. Bij jicht is het gewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk. Ook bewegen is erg pijnlijk. De ontsteking is heftig en komt meestal plotseling opzetten.
Meestal zit jicht in de grote teen, soms in andere gewrichten van de voet, enkel, knie of pols.
De eerste of enige aanval doet zich meestal voor in één gewricht. Eén aanval leidt meestal niet tot beschadiging van het gewricht. Als de aanval voorbij is, zal het gewricht zich meestal volledig herstellen.
Soms komen de aanvallen terug, gaan langer duren en breiden zich uit naar meerdere gewrichten. Niet alleen het gewricht van de grote teen is dan pijnlijk, maar ook de gewrichten van enkels of knieën.
Als dat gebeurt, moet met medicijnen voorkomen worden dat er nieuwe aanvallen komen. Als er namelijk vaker gewrichtsontstekingen optreden, kan het gewricht zo beschadigen dat het niet meer kan herstellen. Het gewricht kan dan dan stijver worden en pijnlijk bij het bewegen.
Jicht komt veel vaker bij mannen voor dan bij vrouwen, meestal in de leeftijd van 30 tot 60 jaar.
Waardoor kan het komen?
Jicht ontstaat doordat er urinezuur ‘neerslaat’ in het gewricht, in de vorm van kristallen. Dit kan gebeuren als er te veel urinezuur in het bloed zit. De kristallen veroorzaken de ontsteking en de pijn.
Waarom iemand jicht krijgt, is niet bekend. Wel is een aantal factoren bekend, dat een jichtaanval in gang kunnen zetten, namelijk: gebruik van (thiazide)plastabletten, alcoholgebruik, overmatig eiwitrijk voedsel, overgewicht, een operatie, koorts, een snelle vermagering en het stoten of verwonden van een gewricht.
Familieleden van mensen met jicht hebben een verhoogde kans om ook jicht te krijgen.
Jichtknobbels
De neergeslagen kristallen kunnen leiden tot jichtknobbels, ook wel tophi genoemd. Dit zijn kristalophopingen in het gewricht, bot of kraakbeen. Een tophus kan bijvoorbeeld voorkomen aan de ellebogen, vingers, tenen en de buitenrand van de oorschelp. Als de huid rondom een tophus stuk gaat, kan er een dikke, krijtachtige substantie naar buiten komen.
Pseudojicht
Bij pseudojicht zijn de klachten hetzelfde als bij jicht en de behandeling van acute klachten ook. De kristallen in het gewricht zijn alleen niet van urinezuur maar van calciumfosfaat. Bij pseudojicht zijn er nog geen behandelingen bekend die aanvallen kunnen voorkomen.
Pseudojicht komt minder vaak voor dan jicht.
Hoe wordt het vastgesteld?
Om vast te stellen of de klachten door jicht worden veroorzaakt, zal de arts allereerst vragen stellen om de klachten in kaart te brengen. Dit heet anamnese. Een plotselinge pijnaanval en een ontsteking in één gewricht wijzen sterk in de richting van jicht.
Ook wordt het bloed en urine onderzocht op urinezuur. Een hoog gehalte hiervan is een aanwijzing voor jicht.
Om met zekerheid vast te stellen of de ontsteking wordt veroorzaakt door neergeslagen kristallen, wordt soms via een naald een klein beetje vocht uit een ontstoken gewricht gehaald en onder de microscoop onderzocht. Dit onderzoek wordt gedaan door een reumatoloog.
Wat kan helpen?
De ontsteking geneest binnen één tot drie weken. Rust en het gewricht koelen verzacht de pijn. Artsen schrijven meestal een ontstekingsremmende pijnstiller voor tegen de pijn. Als deze niet voldoende werkt, kan colchicine uitkomst bieden, dit is een middel speciaal tegen jicht dat ook ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen heeft.
Als de jichtaanvallen meerdere keren per jaar toeslaan, kan de arts een middel voorschrijven dat de hoeveelheid urinezuur in het bloed verlaagt. Dit is bijna altijd allopurinol. De eerste weken dat een dergelijk middel gebruikt wordt, is de kans op een jichtaanval juist groter. Daarom schrijven artsen in die periode daarbij wel eens voor de zekerheid colchicine voor.
Jicht is meestal goed te behandelen. Soms moeten de voedingsgewoonten aangepast te worden. Een aantal voedingsmiddelen bevat namelijk een grote hoeveelheid purine, een stof die voor een hoger urinezuur zorgt. Naast het regelmatig gebruik van geneesmiddelen is het verstandig om het alcoholgebruik te matigen en voldoende water te drinken. Mensen die meerdere malen jichtproblemen hebben gehad, moeten de voorgeschreven geneesmiddelen meestal levenslang gebruiken.
Wie kan helpen?
Een huisarts en reumatoloog kunnen beiden helpen bij de behandeling van jicht.
Ermee leven
Val in een rustig tempo af (Tomaz Levstek). Naast het gebruik van medicijnen die pijn en stijfheid verminderen kan men zelf ook veel doen om minder last te hebben van jicht. Koelen met ijs, ontspanningsoefeningen doen en afleiding zoeken kan helpen om minder last te hebben van pijn.
Purine is één van de producten van de menselijke stofwisseling. Slechts een klein deel komt direct uit ons voedsel. Dat betekent dat de hoeveelheid purine maar voor een klein deel te beïnvloeden is via het eten. Over het algemeen kan iemand met jicht gewoon alles eten.
Koffie en thee dragen niet bij aan een verhoogd purine- of urinezuur gehalte. Wel is het van belang om overmatig gebruik van voedsel en overgewicht te vermijden.
Een te snelle vermagering kan een jichtaanval uitlokken dus probeer als dat nodig is in een rustig tempo af te vallen.
Alcoholhoudende dranken, zoals wijn en bier bevatten veel purine en zetten het lichaam aan tot het produceren van urinezuur. Ook maakt alcohol het de nier moeilijker om urinezuur kwijt te raken.Een aantal voedingsmiddelen bevat zeer veel purine. Het gaat om bouillon, hart, hersenen, lever, niertjes, jus, haring, sardines, ansjovis, mosselen, viskuit, bier, wijn en zwezerik.
Online bronnen: Nederlandse apothekers; Reumafonds.nl