ROTATOR CUFF AANDOENINGEN

De rotator cuff is de naam van de spiergordel die wordt gevormd door vier spieren rond de schouder. De rotator cuff zorgt voor stabiliteit van het schoudergewricht en maakt bewegingen van de arm mogelijk. Een scheur (ruptuur) in één van deze spieren wordt een rotator cuff scheur genoemd.

Een scheur van de rotator cuff veroorzaakt pijn en krachtsverlies. De pijn is vooral voelbaar in de bovenarm en als men de schouder beweegt. ‘s Avonds en ‘s nachts wordt de pijn erger. Ook het liggen op de schouder levert klachten op.
De rotator cuff spier kan voor een klein stukje zijn ingescheurd maar ook volledig. Dit kan van invloed zijn op de ernst van de pijnklachten.
Een rotator cuff scheur valt onder CANS, dit staat voor ‘complaints of the arm, neck and/or shoulder’ oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder. Dit is een omschrijving van een klachtencomplex die door veel zorgverleners wordt gehanteerd.
Waardoor kan het komen?
Een rotator cuff scheur kan ontstaan als gevolg van een chronische irritatie of als gevolg van een acuut trauma (bijvoorbeeld een val).
Hoe wordt het vastgesteld?
Door de kracht en bewegelijkheid te meten kan de huisarts vermoeden dat de rotator cuff gescheurd is. Soms is het moeilijk onderscheid te maken tussen een impingement syndroom en een rotator cuff scheur, vaak gaan deze twee ook samen. Ook onderscheid met een labrum scheur is soms lastig.
Door middel van een echografie of MRI scan kan de diagnose bevestigd worden. Ook kan met arthroscopie (kijkoperatie) worden vastgesteld of het een scheur in de rotator cuff betreft. Via zo’n kijkoperatie kan de scheur ook meteen hersteld worden.
Wat kan helpen?
Als de spier voor een deel ingescheurd is, kan de arts pijnstillers of een injectie met corticosteroïde voorschrijven. Het is belangrijk om onder begeleiding van een fysiotherapeut in beweging te blijven. Door middel van oefentherapie kan geprobeerd worden om de rotator cuff spieren te versterken.
Als de rotator cuff volledig gescheurd is, kan door middel van een operatie de spier weer aan elkaar gehecht worden.
Ook als de spier niet volledig gescheurd is, maar als de klachten toch blijven aanhouden en er sprake is van blijvende bewegingsbeperking en pijn, kan een operatie worden uitgevoerd.
Wie kan helpen?
De huisarts en fysiotherapeut kunnen bij de behandeling betrokken zijn. De huisarts of specialist kunnen een echografie of MRI aanvragen. Sommige fysiotherapeuten kunnen zelf een echografie uitvoeren.
Als er sprake is van een operatie, wordt deze uitgevoerd door een orthopedisch chirurg.
Laatst bijgewerkt op Wednesday 4 October 2006
Bronnen: Orthopedie – prof. dr. J.A.N. Verhaar, A.J. van der Linden