BURSITIS PRAEPATELLARIS EN INFRAPATELLARIS

Bursitis praepatellaris of infrapatellaris is een ontsteking van één van de slijmbeurzen die voor (prae) of onder (infra)de knieschijf zit (bursa = slijmbeurs en patella = knieschijf).

In het lichaam zitten op diverse plaatsen slijmbeurzen die ervoor zorgen dat botten, spieren en pezen langs elkaar heen kunnen bewegen en niet tegen elkaar schuren. Ook zorgen deze bursa ervoor dat uitstekende botstukken beschermd worden.
Door overbelasting, een val of een infectie, kan een slijmbeurs ontstoken raken. Het gevolg hiervan is dat de slijmbeurs opzwelt.
Waardoor kan het komen?
Een bursitis kan ontstaan door teveel druk op de slijmbeurs, overbelasting, een val of een infectie.
Bursitis praepattelaris ontstaat vooral bij mensen die veel op hun knieën liggen zoals stratenmakers, tapijtleggers en interieurverzorgsters. Deze aandoening kan ook ontstaan bij mensen die tijdens het bidden met de knieën op de grond steunen, bijvoorbeeld moslims. Daarnaast kan een bursitis praepatellaris ook ontstaan bij het uitoefenen van bepaalde sporten zoals judo.
Hoe wordt het vastgesteld?
Een bursitis kan door middel van anamnese en lichamelijk onderzoek worden vastgesteld.
Wat kan helpen?
Bursitis geneest meestal met rust, gedoseerde bewegingen en door het vermijden van de overbelasting van het gewricht.
Medicijnen kunnen helpen om de ontsteking te remmen. Ook kan een injectie met corticosteroïden gegeven worden (niet bij een bacteriële ontsteking).
Als herstel uitblijft, moet het gewricht onderzocht worden op verdere afwijkingen. In ernstige gevallen kan de slijmbeurs operatief verwijderd worden.
Wie kan helpen?
Een bursitis wordt in eerste instantie door de huisarts behandeld.
Daarnaast kan een fysiotherapeut advies geven over hoe te bewegen.
Indien de bursa verwijderd wordt, is de orthopedisch chirurg hierbij betrokken.
Bronnen: Orthopedie – prof. dr. J.A.N. Verhaar, A.J. van der Linden
Online bronnen: Nederlands Huisartsen Genootschap